Joomla project supported by everest poker review.

Σταύρος Χ. Σπηλιάκος

Χορολογικός χάρτης της Νάξου.

Μια πρόταση παρουσίασης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή

 

Σπηλιάκος, Σταύρος: "Χορολογικός χάρτης της Νάξου. Μια πρόταση παρουσίασης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή", 15ο Διεθνές Συνέδριο Χορού για την Ερευνα του Χορού, Ιωάννινα, 7-11/11, 2001.

Πέρασαν 14 χρόνια επίμονης και επίπονης καταγραφικής εργασίας, συμμετοχικής παρατήρησης και μελέτης των χορευτικών περιστάσεων, χορευτικών γεγονότων-δρωμένων, χορευτικών πράξεων μιας πολιτιστικής περιοχής, του νησιού της Νάξου. Συνελέγη υλικό που αφορά στην πολιτιστική γεωγραφία, τη μουσική, το τραγούδι και το χορό που αφορά στον θρησκευτικό αλλά και στον κοινωνικό κύκλο. Από το υλικό που συνελέγη μέχρι σήμερα και τη μελέτη του γράφτηκαν:

- επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια

- επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά

- υλικό για σεμινάρια

- η διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)

- δύο υπό έκδοση βιβλία

- άλλα δημοσιεύματα σε διάφορα έντυπα.

Το δημοσιευμένο υλικό καταγραφής και μελέτης της κοινοτικής ζωής των Ναξιωτών περιλαμβάνει:

- 150 σελίδες εργασιών σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών.

- 370 σελίδες εργασίας της διδακτορικής διατριβής

- 220 σελίδες υπό έκδοση βιβλίων

- 30 σελίδες υλικού για σεμινάρια

- 50 σελίδες κειμένων για ραδιοφωνικές εκπομπές

- 20 σελίδες κειμένων στον υπό έκδοση από τον Δήμο της Νάξου "Πολιτιστικό Οδηγό".

Στο αδημοσίευτο υλικό περιλαμβάνονται:

- κείμενα απροσδιορίστου όγκου

- 60 Cas ταινίες audio (Χ60')

- 40 περίπου Cas ταινίες Video

- φωτογραφίες αγνώστου αριθμού.

Ολο αυτό λοιπόν το υλικό, και ιδιαίτερα αυτό που δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω πολλών και ανυπέρβλητων μέχρι τώρα δυσκολιών, έπρεπε να πάρει τέτοια μορφή ώστε να μην μείνει απλά παρακαταθήκη για τους επίγονους, αλλά να μπορεί να εμφανιστεί, να παρουσιαστεί έτσι ώστε να γίνει γνωστό στους περισσότερους ειδικούς και μη, και ν' αποκτήσει γνωρίσματα πληροφοριακά, αλλά κυρίως παιδευτικά.

Από τη στιγμή που κάποιοι σαν και μάς βάλθηκαν να μεταφέρουν τα χορευτικά δρώμενα στα αστικά κέντρα, να τα "χρησιμοποιήσουν" για να τα "διασώσουν" και για να τα "μελετήσουν" (sic), αλλά και να τα καταστήσουν αντικείμενα βιοπορισμού (!!!!), εκπαιδευτικό υλικό και τα τοιαύτα, θα έπρεπε ήδη, θεωρητικά τουλάχιστον, να έχουν τεθεί δύο στόχοι:

α) Η "αναβίωση" στην πόλη να γίνει αληθινή, αντικειμενική, ειλικρινής, με επαγγελματικές προδιαγραφές κι όχι σαν τα "ψιλά ή ύποπτα γράμματα" κάποιας γραπτής συναλλαγής

β) Να λάβει χαρακτηριστικά παιδαγωγικά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του προγράμματος Power Point μού δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσω μια "Παρουσίαση" που αφορά στο χορευτικό φαινόμενο στη Νάξο. Η Παρουσίαση αυτή επέλεξα να περιέχει στοιχεία:

- για την πολιτιστική γεωγραφία της Νάξου

- για τη μουσική και το τραγούδι

- για τα μουσικά όργανα και τους οργανοπαίχτες

- για τις περιστάσεις και τους τόπους όπου χορεύουν

- για τους τρόπους που μαθαίνουν να χορεύουν

- για τη διαδικασία που χορεύουν στα γενικά γλέντια, τις Απόκριες και το γάμο

- για τους χορούς που χορεύουν

- για τις φορεσιές.

Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν:

- κείμενα 10 σελίδων

- τραγούδια που καταλαμβάνουν 43 αρχεία συνολικού μεγέθους 137 MB και διάρκειας 66,7'

- βιντεολήψεις που καταλαμβάνουν 84 αρχεία συνολικού μεγέθους 1,5 GB και διάρκειας 44'

- κατασκευή Power Point μεγέθους 252 MB.

Η συνολική διάρκεια της Παρουσίασης είναι 1h και 23', ενώ στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν από αυτή μόνο τα 20', ώστε να είναι μέσα στις χρονικές προδιαγραφές του.

Μέσα που απαιτούνται: Ηλεκτρονικός υπολογιστής με διαθέσιμη μνήνη 2,5 GB, Win '98, Power Point, κάρτα ήχου, ηχεία, κάρτα Video, προτζέκτορας Η/Υ, οθόνη προβολής.

Πιστεύοντας στα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της νέας τεχνολογίας για θέματα που αφορούν και στη λαϊκή παράδοση, θεωρώ ότι τέτοια Παρουσίαση κατασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά (;). Κυρίαρχος σκοπός της πρότασης αυτής είναι υιοθέτηση νέου τρόπου εργασίας, προς νέους ορίζοντες, που να αφορούν στη διδασκαλία των διαφόρων εκφάνσεων του παραδοσιακού μας πολιτισμού.

Η πρότασή μου αυτή αποτελεί επίσης πρόκληση και πρόταση προς τους συνέδρους, και πρόσκληση προς τους αρμόδιους και έχοντες όραση και ακοή φορείς για την παραγωγή τέτοιου υλικού απ' όσες πολιτιστικές περιοχές έχουν καταγραφεί για την πολιτιστική πληροφόρηση, αλλά κυρίως ως εκπαιδευτικό υλικό.

Encyclopedia of Greek dance and costume - Alkis Raftis.