Σπηλιάκος, Σταύρος: "Χορευτικά δρώμενα της Αποκριάς στη Νάξο", 6ο συνέδριο για την έρευνα του χορού, 22-31. Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., 1992.
Σελ. 23
Οι φουστανελλάδες ή κορδελλάτοι χορεύουν και τον Αράπη, όπου ο "μόσκαρος" που είναι μουτζουρωμένος, χορεύει μιμητικό χορό πάνω από το "άρρωστο" παιδί του.
Ο Βιντζηλαιαδίστικος ή Μπιντζηλαιαδίστικος είναι αποκριάτικος χορός οικογενειακός, της οικογένειας των Βιτζηλαίων από την Κωμιακή.
Βλάχα είναι ο κατ'εξοχήν αποκριάτικος χορός. Στην αρχή πιάνονται και χορεύουν μόνοι τους οι Φουστανελλάδες ξεκινώντας με το Μεγάλο Καλαματιανό (το τραγούδι "Σαν πας στην Καλαμάτα") και συνεχίζουν με δυό-τρία "Συρτουδάκια". Σαν αμπροστινοί (πρώτοι) στο χορό μπαίνουν οι χορευταράδες φουστανελλάδες για να εντυπωσιάζουν τις γυναίκες του χωριού. Ο χορός συνεχίζεται με εναλλαγές Συρτών-Μπάλλου και Βλάχας αλλά και Καλαματιανού.
Από τους φουστανελλάδες χορεύεται και ο Νικηντρές.
Οι φουστανελλάδες ή κορδελλάτοι χορεύουν και τον Γερόντικο.
Η Ντίρλα είναι είδος γρήγορης Βλάχας. Χορεύεται στα κατωχώρια.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Σελ. 28
Σαν αμπροστινοί (πρώτοι) στο χορό μπαίνουν οι χορευταράδες φουστανελλάδες για να εντυπωσιάζουν τις γυναίκες του χωριού.
Κινίδαρος Νάξου: Η επιστροφή των φουστανελλάδων ή κορδελλάτων στο χωριό έχει και πάλι, όπως και το πρωί, πάνδημο χαρακτήρα. Τους περιμένουν οι γυναίκες του χωριού για να τις χορέψουν στη μπλάτσα και βραδυάζοντας, στο μαγαζί, οι μεν φουστανελλάδες νοιώθοντας "αχόρευτοι" (γιατί δεν χόρεψαν με τις χωριανές τους) και οι γυναίκες επιθυμώντας των δικών τους ανδρών το χορό, αν κι απ' το πρωί τις χόρευαν φουστανελλάδες από άλλο χωριό.